Klice spadaju u grupu najkvalitetnijih namirnica. Proklijale sjemenke zahvaljujući procesu klijanja postaju supernamirnice. Uvećava im se postotak hranjivih tvari posebice vitamina i minerala, a bjelančevine se razlažu na enzime, pa postaju probavljivije.
Klice možemo uzgojiti od različitih vrsta cjelovitog, organski uzgojenog sjemena, od žitarica, sjemenki i orašastih plodova, trava, povrća i mahunarki. Među popularnijima su alfalfa klice koja sadrži bogatstvo vitamina i minerala, alkaliziraju i potiču apsorpciju bjelančevina.
Poznate su i klice pšenice koje su moćan biološki stimulans. Imaju antioksidativno djelovanje, te poboljšavaju krv i metabolizam. S obzirom na to da se malo teže probavljaju najbolje ih je jesti ujutro. Odrasli mogu konzumirati dvije do tri žlice dnevno, a djeca ne više od jednu žlicu. Koristi se i proklijalo zrno koje možete samljeti zajedno s voćem u smoothie ili povrćem u krem juhama.
Sadržaj vitamina drastično se povećava tijekom klijanja. To osobito vrijedi za vitamine A, B, C i E. Vitaminski sadržaj nekih sjemenki, žitarica, mahunarki i orašastih plodova može narasti i 20 puta tijekom klijanja.
Sadržaj esencijalnih masnih kiselina isto tako se povećava pri klijanju, pa samim time smatram ih idealnih za djetetovu ishranu, kao i ishranu odraslih koji često imaju manjak esencijalnih masnih kiselina.
Sadrže izrazito veliku količinu vlakana pa samim time poboljšavaju i probavu.
U klicama može biti i do sto puta više enzima nego u svježem voću i povrću. Enzimi su posebne vrste bjelančevina koje djeluju kao katalizatori za sve tjelesne funkcije. Kvaliteta bjelančevina u mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i žitaricama poboljšava se onog trena kada prokliju.
Klijati se mogu:
Sjemenke: lan, suncokret, sezam
Mahunarke: soja, slanutak, mung dal, grašak, leća
Žitarice: pšenica, kvinoja, hajdina, kamut, riža, kukuruz, zob, raž
Povrće: brokula, kupus, mrkva, luk, špinat, salata, celer, kupus, repa, rotkvica
Djeca mogu konzumirati klice pšenice i alfalfe (djeteline).
Klijati se može u najobičniju staklenku ili posudu za klijanje.
Za klijanje potrebna je prikladna temperatura od 19 do 25℃, može biti i nešto niža ali onda proces klijanja biće nešto sporiji. Sjemenke je potrebno prvo namočiti, a onda ih staviti u staklenku.
Sjeme se mora namakati od 6 do 12 sati, stoga je najbolje staviti ga u vodu prije nego odete na spavanje. Već ujutro biće spremno za klijanje.
Kako biste povećali sadržaj minerala u klicama, stavite komad morske trave ili alge u vodu u kojoj se sjemenke namakanju, ja stavim mali komad kombu alge.
Kad je sjeme dovoljno odstajalo u vodi, zatvorite staklenku gazom učvršćenu s gumicom te ocijedite vodu. Staklenku ostavite na tamnom mjestu. Klice treba oprati dva do tri puta dnevno, procijediti i vratiti u staklenku. Drugi dan će se pojaviti klice koje će sa svakim sljedećim danom biti veće te vrlo brzo spremne za jelo. Kad su gotove stavite ih u frižider kako bi se proces klijanja jako usporio i konzumirajte ih u roku od par dana, najbolje do 5 dana.
Klice je najbolje konzumirati u sirovom obliku jer su takve nutritivno najkvalitetnije. No, klice mahunarki potrebno je kratko prokuhati, s komadom kombu alge ili s nekoliko listova lovora. Klice graha se kuhaju oko 15 minuta, a klice zelene leće ili mungo graha od 2 do 5 minuta. Ove klice izvrsni su sastojci u pirjanim jelima te u kuhanim salatama.
Dijelim s vama par recepata kojih smo isprobali i svi smo oduševljeni.
- Kašica s ciklom i jabukom
– 1 Cikla kuhana u kori
– 1 Jabuka
– 1 Žlica zamrznutih borovnica
– 1 Žlica praha od domaćih muslija (zobene pahuljice, orašastih plodova, sjemenki i suhog voća)
– Sok od naranče
– Voda
– Laneno ulje
– Svježe klice alfalfe ili djeteline
Stavite sve pripremljene sastojke u blender, izmiksajte i poslužite.
- Smoothie s klicama alfalfa
– 1 Banana
– Kruška
– 1/2 Avokada
– Bademovo mlijeko
– Sirova heljda
– 1 Žličica meda
– Klice alfalfa
Heljdu potopite u vodu preko noći, ujutro dobro operite, zajedno sa svim ostalim sastojcima stavite u blender, izmiksajte i poslužite.
- Namaz od bundeve sa pšeničnim klicama
– 1 Mala šalica pšeničnih klica
– 1 Mala šalica skuhane bundeve
– 1/2 Manjeg luka
– 1 Žličica maslinovog ulja
– Papar
– Mljevena slatka crvena paprika
– Suhi timijan
– Himalajska sol
– Limunov sok
Luk nasjeckajte na kockice i propržite na maslinovom ulju, dodajte mljevenu crvenu papriku i suhi timijan, promiješajte i maknite s vatre, te pustite da se ohladi. U posudu stavite pšenične klice, kuhanu bundevu, luk sa začinima, te miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu, dodajte sol, limun i čuvajte u hladnjaku do tri dana. Ovaj namaz odlično paše namazan na kukuruznom kruhu.
- Krem juha od cvjetače sa pšeničnim klicama
– Pšenične klice
– Luk
– Cvjetača
– Mali krumpir
– Indijskih oraha
– Maslinovo ulje
– Sol, papar, peršin
Luk nasjeckajte na kockice i propržite na malo maslinovog ulja, dodajte izrezan krumpir na kockice i cvjetaču i začine. Dodajte vodu toliko da sve povrće bude pokriveno. Kuhajte poklopljeno na slabiju vatru dok krumpir i cvjetaču u potpunosti ne omekšaju. Štapnim mikserom izmiksajte indijske orahe u malo vode i dodajte juhi, Kuhajte još dvije minute i sve maknite s vatre. Izmiksajte sve štapnim mikserom. Nakon hlađenja dodajte pšenične klice.
Dobar tek!